2017. június 13., kedd

A húsmentes nap(ok)

Na itt már az elején le is szeretném szögezni, hogy nem lettem/vagyok vegetáriánus, csupán egy élhetőbb alternatívát szeretnék nektek mutatni.. már persze azoknak, akik egyébként is napi rendszerességgel fogyasztanak húst. A húsmentes nap szisztémáját én már jó fél éve tudatosan alkalmazom és bátran mondhatom, hogy nagyobb nehézségek nélkül bárki be tudja építeni a mindennapjaiba. A született "ragadozók" akik ha tehetnék húst-hússal ennének, most nyilván nyeltek egy nagyot.. 'Mégis, hogy bírnám én ki akár egy napomat is hús nélkül'? Nem mondom, én is szívesebben eszek meg egy jó steak-et hasábbal, mint egy "lájtos salit" de ha csak egy kicsit is gondolunk a fenntartható fejlődésre be kell látnunk, hogy azt a napi zöldet mindenképp le kell gyűrnünk (nem.. zöld alatt nem azt értem.. ejnye)😋
Akkor hogy is gondoltam én ezt?



1-2 vagy akár 3 nap zölden!

Ezt fel lehet akár úgy is fogni, mint egyfajta időzített böjtöt, persze ennek most semmi köze nincs a valláshoz. Szervezetünk a jelentős mennyiségű húsfogyasztást hajlamos elsavasodással "jutalmazni", melynek tünetei többek között a rossz szájszag, lepedékes nyelv, folyamatos fáradtságérzet és levertség, valamint egyre nagyobb számban jelennek meg mitesszerek is bőrünkön. Mondanom sem kell, hogy ezek nem igazán szívmelengető dolgok (és akkor még nem is beszéltünk a köszvény nevű betegségről) azonban egy kis odafigyeléssel jelentős mértékben javíthatunk a dolgon.
A húsmentes napokat többféleképpen időzíthetjük, általában hetes időközökkel a legegyszerűbb beiktatni őket és egy héten minimum 1 maximum 3 napot kell rájuk szánnunk. Van aki a két napot egymás után ejti meg és van aki elosztja őket. Ezt mindenki saját maga döntse el.. neki hogy kényelmesebb. Én pl. heti 2 napot szoktam, az egyiket kedden- a másikat szombaton. Szándékosan a pihenőnapokra teszem őket, mivel ilyenkor az edzőteremben nyújtott teljesítményt nem tudják jelentős mértékben befolyásolni (főként férfiaknak ezt a megoldást tudom javasolni)
Fontos még megjegyezni, hogy ezeken a napokon sem vegán az étrend.. tehát állati eredetű termékeket ugyanúgy lehet fogyasztani, mint pl tojás, sajt és egyéb tejtermékek. A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás.. ezt ne vonjuk meg magunktól!
 Most lehet páran elkezdtek örülni, hogy akkor már a többi napon nem is kell zöldséget fogyasztanunk, hiszen a 2-3 nap alatt ezt most be is hozzuk.. de el kell szomorítsalak, ez nem így van! Minden nap- minden étkezéshez (főként ha húst fogyasztunk) illik valami kis zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk. Tudjátok, a régi iskola -->csirkemell+rizs+brokkoli kombó! 💪
Sokakban joggal merülhet fel a kérdés: Ezeken a napokon, hogy jutunk teljes értékű fehérjéhez? Nos erre is van megoldás!



A vegetáriánusok megoldása: Komplettálás

A komplettálás lényege, hogy a különböző élelmiszereket (zöldségek, magvak, gabonák, hüvelyesek) úgy kombináljuk össze, hogy azok együttesen minden fontos aminosavat tartalmazzanak, melyek a szervezet normál működéséhez és az izomnövekedéshez kellenek. A komplettálás során úgymond kipótoljuk a hiányzó aminosavak , így több különböző élelmiszer tesz ki egy egészet. Ezeket nyilván nem egy étkezésbe kell besűrítenünk, hanem az egy nap alatt elfogyasztott ételmennyiségbe. Csak hogy egy példát említsek: A bab és a barna rizs sok leucint tartalmaz, a tojásban és a sajtban sok az izoleucin, a gombában és a földimogyoróban sok a valin, a banán és a mandula kiváló fenin- alanin forrás a zabpehelyben pedig sok a triptofán stb. Ezeknek érdemes jobban utánanézni és úgy kialakítani a számunkra megfelelő teljes értékű étrendet. A teljesség igénye nélkül itt egy jó kis ábra a jobb átláthatóság kedvéért! ( Nem saját szerzemény)