2013. március 3., vasárnap

Hatékony törzsedzés, avagy élet a hasprésen túl

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy eddig rosszul edzetted a hasizmaid? Pedig így van!

Az első bejegyzés csak bemelegítés volt, ahol tisztáztuk, hogy a törzs egy igen tág fogalom. Ez annyit tesz, hogy nem elég csak a hasadat edzened, ha erős törzset szeretnél. Mert ki ne szeretne? Számos tévhit kering az interneten amivel a különböző "csodadiéták" és hasgépek kitalálói hülyítik az embereket. De van számodra egy jó hírem is... neked már kockás a hasad, de az a bizonyos zsírréteg, ami a legtöbb embernek megvan bizony belerondít a látványba. Értelemszerűen, mivel most törzsedzésről lesz szó nem térek ki ennek a nem kívánatos szövetnek az eltüntetésére...de ami késik nem múlik.
Íme pár tévhit:

1. Ha sok hasprést csinálok, akkor a hasamról "eltűnik" a zsír. Nem.. mivel helyi zsírégetés nem létezik és elsősorban nem is az edzéstől fogsz fogyni, hanem az ideálisan megtervezett étrendtől.



2. A lábemelés egy koncentrált gyakorlat a hasra. Mivel a lábemelésnél elsősorban a csípő izmai dolgoznak, ezért ez sem fedi teljes mértékben a valóságot. A későbbiekben leírom hogy lehet egy kis trükkel ezen a problémán segíteni.

3.A törzs csak a hasizmokból áll, ezért nekem elég ha csak hasprést csinálok. Ezt már kiveséztük.

Na de jöjjön végre valami kézzel fogható is.
A gyakorlatokat a törzs funkciói szerint az alábbi kategóriába soroljuk.

  • Anti- rotáció- Amikor a törzs és a gerincoszlop oldalra fordulását próbáljuk megakadályozni
  • Anti-extenzió- A gerincoszlopunk ellenáll az extenziónak 
  • Anti-laterális extenzió- Az oldalra dőlésnek állunk ellent.
  • Csípő flexió neutrális gerinccel- Ilyenkor a törzs stabil és a térdünket közelítjük.
Tehát ezek az alapvető funkciók melyekre a gyakolatokat építhetjük. A hasprés jó.. de nem a legjobb és minek végezzünk olyan gyakorlatot amelynél van hatékonyabb is nem?
Az átlag embereknek az ülő életmód miatt elgyengültek, elsorvadtak a stabilizáló izmai így ebből következik a rossz tartás és a gyakori derékfájdalmak. Akinek rossz a dereka az a hasizmait erősítve javíthat a tartásán, mivel a hasizmok is részben ezt a funkciót töltik be. Sokan azt hiszik, hogy ha felhúzásokat vagy guggolásokat végeznek nagy súllyal akkor nekik nagyon erős törzsük van, ez azonban nem egészen így van. Gondoljunk csak bele, ha erős a gerincmerevítőnk, de a hasfalunk gyönge, akkor a hasfal előre esik, ezáltal fokozva az alsóhát homorúságát és az ágyékcsigolyák kompresszív terhelését.

Az első azért jobban fest nem?
A nyújtásról se feledkezzünk meg, mivel a megrövidült izmok akadályozhatnak minket a mozgásban. És mire megyünk a sziklaszilárd törzsünkkel, ha akadályoz minket a mozgásban?
Az információk nagy része Mike Robertson írásaiból vannak, aki a téma egyik nagy szakértője.

A következőkben szó lesz a gyakorlatokról is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése